Waarom is rood de kleur van de liefde?

Rood is een kleur die nogal wat gevoelens oproept bij mensen. Rood is een teken van liefde, maar tegelijkertijd ook een teken van gevaar. Rood wordt niet voor niks veel gebruikt als signaalkleur in verkeerslichten en seinen. Rond en op Valentijnsdag kleuren heel wat winkeletalages rood. Bestempelen we dit als puur marketing of heeft rood echt wat te maken met de liefde en Valentijnsdag?

 Valentijn boxershorts

Rood, kleur van liefde

Uit wetenschappelijk onderzoek van onder andere Elliot & Niesta blijkt dat rood mensen seksueel aantrekkelijker maakt. Rood is de kleur die het meeste effect heeft op mensen. Rood is de kleur van bloed, van het leven en van warmte. En rood is de kleur van het hart. En vervolgens is rood ook de kleur van de liefde geworden. Vroeger werd gedacht dat liefde door het hart ging. Nu weten we dat dit niet waar is; liefde voel je met je hersenen.

Rood en Valentijnsdag

Het hart is nog steeds het symbool van de liefde en van Valentijnsdag. Rood is daar onlosmakelijk mee verbonden. Daar zijn meerdere verklaringen voor te geven. Op het graf van de heilige Valentijn groeide een amandelboom met roze bloempjes. Rood is de kleur van bloed dat een gezonde, verliefde blos op de wangen geeft. Rood is ook een goede metafoor van de complexiteit en tegenstrijdigheid van liefde.

 

GEEF ONDERGOED KADO