Menu
EUR
De geschiedenis van de tanktop

De geschiedenis van de tanktop

Door: Janwillem de Kwaasteniet Reacties: 0

De tanktop, een must voor je kledingkast

De tanktop is een mouwloos shirt en een mooi alternatief voor het T-shirt. In verschillende sporten worden tanktops veel gedragen. Maar eigenlijk kom je weinig kledingkasten meer tegen zonder de tanktop. Stiekem kent de tanktop al een aardige geschiedenis; van de Romeinen tot de US Navy’s.

Ondergoed

Al in de oudheid droegen Romeinse soldaten een dun laagje kleding onder hun outfits. Wat eigenlijk heel logisch is omdat alle kleding met de hand gemaakt was en het makkelijker is om een shirt te wassen in plaats van de hele outfit. Ook in de middeleeuwen zijn er voorbeelden van ridders die hun pantsers hebben verloren tijdens een gevecht en in hun ondergoed werden achtergelaten.

Tanktop als sporter

In 1800 was de tanktop een populair kledingstuk van mannelijke turners. De top zorgt voor veel bewegingsruimte voor de armen. Sinds die tijd is de tanktop eigenlijk nooit weg geweest uit de atletische wereld omdat iedere sporter de functionaliteit waardeert. Ook voor de prestatie is het een goed shirt omdat de atleet lekker koel blijft.

Tank suit

De naam tanktop komt van de tank suit, badkleding in één stuk dat werd gedragen in zwembaden in 1920. In de jaren ’70 was de tanktop erg populair in de Verenigde Staten, voor zowel mannen als vrouwen. En niet alleen tijdens het sporten maar ook als kledingstuk voor het dagelijks leven. De term ‘tanktop’ is populair in Nederland en bijvoorbeeld Amerika. Maar in andere landen zie je ook andere namen voor de top, zoals singlet in Engeland en banian in India.

Tanktop in het leger

Ook het Amerikaanse leger maakte vanaf de twintigste eeuw dankbaar gebruik van de tanktop als ondershirt. De US Navy droeg de tanktop onder het uniform. Na de Tweede Wereldoorlog waren veteranen zo gewend aan de tanktop dat ze het ook in hun vrije tijd gingen dragen.

Catwalk

Ook in de modewereld kom je de tanktop regelmatig tegen. In de eerste collecties van het Italiaanse duo Dolce & Gabbana zie je de tanktop op de catwalk verschijnen. Hoewel dit sommige mensen verbaast, zien de ontwerpers het juist als een klassieke look. Heel mannelijk, heel Italiaans en heel Siciliaans.

Vandaag de dag is de tanktop buitengewoon populair. Als sportshirt, als hemd onder je kleding of in de zomer als mouwloos shirt. Er zijn allerlei varianten verkrijgbaar, zoals de tanktop van geribbeld katoen of de atletische variant van licht materiaal.

COLLECTIE TANK TOPS

Tags

Nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe collecties en ontvang onze kortingsacties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!